Tip 2: Eet gezond: je lichaam is té belangrijk

Een gezonder leven staat allesbehalve haaks op een gezond eetpatroon. Vandaar deze tweede tip: een gezond voedingspatroon helpt je enerzijds om je lichaam weer in de conditie te brengen die het verdient, anderzijds om je gelukkig en fit te voelen. Hieronder vind je alvast enkele belangrijke weetjes die je kan toepassen in een upgrade van je levensstijl, we danken de mensen van Eet je gezond voor hun hulp bij het opmaken van deze pagina!

Breng regelmaat in je maaltijden

Regelmatigheid vormt misschien wel de belangrijkste regel wat betreft voeding. Je lichaam heeft nood aan voedingsmiddelen op bepaalde tijdstippen, daar kan je je klok op gelijkzetten. Regelmaat in je maaltijden zal er voor zorgen dat je ene groter verzadingsgevoel hebt tussendoor en dat je je ook niet gaat overeten, zodat overgewicht achterwege blijft. Bovendien zorgt het er ook voor je concentratieniveau de hele dag door optimaal blijft!

Het ontbijt de belangrijkste maaltijd vd dag

Ontbijt als belangrijkste maaltijd van je dag

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van je dag. Het zorgt er immers voor dat je spijsvertering op gang wordt gebracht en dat deze goed kan functioneren doorheen de volledige dag. Het ontbijt bezorgt je bovendien ook de broodnodige eerste voedingsmiddelen, zoals vitaminen en mineralen. Deze zorgen er op hun beurt voor dat je de voormiddag kan doorkomen zonder een knagend hongergevoel of een algemene malaise (denk hierbij aan een appelflauwte of een eenvoudige hoofdpijn).

Drink water

Water is als een soort van zuiveringsstation voor je lichaam. Het zorgt voor een goede stofwisseling, voor een prima afvoer van de schadelijke afvalstoffen binnenin je lichaam en het is bovendien een veel gezonder alternatief voor enerzijds de suikerrijke varianten, zoals frisdranken, en cafeïnerijke consoorten, zoals koffie. Deze beide soorten drank zorgen immers voor een vochtafdrijvend effect, waardoor je lichaam na verloop van tijd zal lijden aan uitdroging. Je kan bijna niet te veel water drinken, maar wel te weinig.

Eet voldoende groenten en fruit

Fruit en groenten, ze zijn én kleurrijk op je bord én gezond voor je lichaam. Ze bevatten stuk voor stuk mineralen, vitaminen, vezels en vocht, die je lichaam meer dan nodig heeft. Eet daarom zo'n 300 à 400 gram groenten per dag – weliswaar verspreid over verschillende maaltijden - en zo'n twee à drie stukken fruit. Een snack is de ideale gelegenheid om dergelijk heerlijk stuk fruit te verorberen!

Durf een glaasje rood drinken

Het is belangrijk te weten dat alcohol niet top is - maar Olivier van wijnsite Vini Del Mondo liet ons weten dat een goed glas rode wijn zeer goed is voor je gezondheid. Veel antioxidanten, goed voor je bloedcirculatie en voor je bloeddruk. Met mate, maar zeker doen, is de boodschap!

Benuttig volkoren producten

Ben je een liefhebber van brood, pasta en rijst? Kies dan voor een volkoren variant en laat die gewone achterwege! Deze zijn enerzijds een pak gezonder, aangezien ze boordevol vezels zitten, die een gunstig effect hebben op je spijsverteringsstelsel. Anderzijds bezorgen ze je een sneller verzadigingsgevoel, waardoor je minder dient te eten van het voedingsmiddel in kwestie.